Echografie prostaat


Uw heeft een afspraak voor een echografie van de prostaat. Uw arts heeft u al de nodige informatie gegeven. In deze folder kunt u het allemaal nog eens rustig nalezen.

De prostaat
De prostaat is een klier, ongeveer zo groot als een walnoot, die een vloeistof produceert die de zaadcellen (sperma) activeert. Hij bevindt zich onder de urineblaas, rondom de plasbuis.

Als de prostaat is vergroot, bestaat de kans dat de urinebuis bekneld raakt. Dit heeft tot gevolg dat de urineafvoer wordt belemmerd. Hierdoor ontstaan plasklachten. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting. In een enkel geval veroorzaakt kwaadaardig weefsel (prostaat kanker) de klachten.

Echografie
Een echografie van de prostaat is een onderzoek waarbij met behulp van geluidsgolven een afbeelding van de prostaat zichtbaar wordt gemaakt op een televisiescherm. Zodoende krijgt de arts informatie over het inwendige en de grootte van de prostaat, mogelijke ontstekingsverschijnselen of de aanwezigheid van een gezwel. Een echografisch onderzoek is niet gevaarlijk.

Voorbereiding
Voor het onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Wel willen wij u verzoeken met een volle blaas te komen. Probeert u van tevoren veel te drinken en 2 Š 3 uur voor het onderzoek niet meer te plassen. Dit is nodig omdat er voor aanvang van de echografie meestal een flowmeting plaatsvindt. Bij en flowmeting meet een flowmeter de kracht van de urinestraal.

Dag van het onderzoek
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.
In Venray meldt u zich op de polikliniek Urologie routenummer 42.
In Venlo meldt u zich op de afdeling dagverpleging routenummer 71.

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats. U kunt na het onderzoek op eigen gelegenheid weer naar huis.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek is er een verpleegkundige aanwezig om te assisteren en uitleg te geven. Vraagt u gerust als er iets niet duidelijk is.

flowmeting
Voor aanvang van de echografie vindt zonodig eerst de flowmeting plaats. Hiervoor moet u in een speciale trechter plassen.

Voor de echografie van de prostaat moet u uw onderkleding uit doen. Vervolgens gaat u op uw rug of linkerzij op de onderzoektafel liggen met opgetrokken knieŽn. De uroloog brengt een met glijmiddel ingesmeerd buisje, via de anus naar binnen. Zodoende ontstaan beelden van uw prostaat die zichtbaar zijn op een monitor. Tijdens het onderzoek maakt de arts meestal ook foto's van de prostaat.

biopsie
In veel gevallen is het beeld van de echografie niet duidelijk genoeg om te zien wat er precies aan de hand is. Het kan dan nodig zijn een stukje weefsel te onderzoeken. Dit gebeurt door middel van een biopsie. Bij een biopsie neemt de arts een stukje weefsel weg met behulp van een naald die hij via de anus in de prostaat brengt. U voelt hier weinig van, omdat de binnenkant van uw darmen vrijwel gevoelloos is. Om infecties te voorkomen is het nodig dat u zowel voor als na het onderzoek een antibioticum inneemt. Het recept hiervoor krijgt u van de uroloog.

Na het onderzoek
U kunt na het onderzoek op eigen gelegenheid weer naar huis. Als er alleen een echografie is ge- maakt zult u na het onderzoek geen last hebben van bijwerkingen. Als er een biopsie is gedaan, is het mogelijk dat er wat bloed meekomt met de urine, de ontlasting of bij een zaad- lozing. U kunt het beste veel drinken als er bloed in de urine zit. Duurt het bloedverlies langer dan drie weken neem dan contact op met uw (huis)arts.

Na een biopsie kan een lichte temperatuurverhoging optreden. Wanneer de temperatuur boven de 38.5 graad Celsius stijgt moet u uw (huis)arts of de uroloog waarschuwen.

Uitslag
Als u meteen na het onderzoek de uitslag krijgt, bespreekt de specialist ook welke verdere behandeling hij nodig acht. Als er ook een biopsie is gedaan, moet het weggenomen weefsel eerst worden onderzocht. Het duurt dan ťťn tot twee weken voor u de uitslag krijgt (op de polikliniek Urologie). De afspraak hiervoor krijgt u op de dag van het onderzoek.

Vragen?
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie.
U wordt verwacht:
............................dag.........................
om......................uur, routenr.............

Elisabeth Ziekenhuis
Merseloseweg 130
5801 CE Venray
(0478 ) 522 222

Polikliniek Urologie
(0478) 522 476

st Maartensgasthuis
Tegelseweg 210
5912 BL Venlo

Polikliniek Urologie
(077) 320 68 33

Afdeling Dagverpleging
(077) 320 58 75

Bron: Ziekenhuizen Noord-Limburg


terug naar patiŽntenfolders

home www.uro.nl  - gastenboek  - disclaimer  - zelfzorg - copyright 1999-2009